knjige_komplet2
DA, naročam Slavo vojvodine Kranjske
Meščanska izdaja (3500 € komplet 5 knjig)
Bibliofilska izdaja (7000 € komplet 5 knjig)
Število naročenih izvodov
Prosimo, če izberete številko svojega izvoda:
(vpišite lahko tri želene številke)

Prijavite se na novice

Ime in priimek
E-naslov
Slavo predstavili na Vrhniki

vrhnika1

V ponedeljek, 13. junija, se je ob 18. uri v Cankarjevem domu Vrhnika odvijala predstavitev prvega celotnega prevoda Slave vojvodine Kranjske, ki so jo v okviru Argonavtskih dni pripravili Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Zavod Ivana Cankarja Vrhnika in Zavod Dežela Kranjska.

V zanimiv večer sta nas pospremili glasbenici sopranistka Helena Maurič Jelovšek in pianistka Karine Gišijan.

vrhnika2                         vrhnika3

V uvodnem pozdravu je zbrane pozdravila gostiteljica iz Zavoda Ivana Cankarja Tatjana Oblak Milčinski. Pika Josipina Trpin iz Zavoda Dežela Kranjska pa je na kratko predstavila projekt.

 

vrhnika4

Tomaž Čeč, urednik in pobudnik prevoda je med drugim pojasnil, zakaj to delo do danes še ni bilo v celoti prevedeno. Zavod Dežela Kranjska se je projekta lotil v želji, da bi Valvasorjevo Slavo približali čim širšemu krogu bralcev, hkrati pa tudi v želji obuditi zanimanje znanstvenikov za ponovno raziskovanje tega dela, ki skriva še mnogo zanimivih zgodb.

Prevajalske izzive, vsebino in posebnosti Slave je predstavil prevajalec Primož Debenjak. Poudaril je, da je Slava napisana v tipičnem baročnem slogu, z neskončnim nizanjem pridevnikov, prislovov, z značilnimi pleonazmi, vendar kljub temu Valvasorju pripisuje kvaliteten stil pisanja. Prevajalci ostajajo zvesti originalnemu besedilu z ohranjanjem tega stila, zato jezika ni potrebno arhaizirati. Slava se prevaja v sodobno slovenščino, jezik
razumljiv sodobnemu bralcu.

vrhnika5

Slava vojvodine Kranjske predstavlja hkrati vrh in sklep Valvasorjevega ustvarjanja. Ni pa to edino njegovo delo, izdal je še veliko drugih, tudi pomembnih in za tisti čas značilnih del. Vsa njegova dela je kronološko predstavila Stanka Golob, strokovnjakinja za antikvarno gradivo. Izvedeli smo lahko tudi, katera dela se še pojavljajo v antikvariatih v današnjem času in katere knjižnice jih imajo. Najbolj popolno zbirko Valvasorjevih del ima pri nas zaenkrat Narodni muzej Slovenije.